Programajánló

Bükről röviden

Az Európa szerte ismert Bükfürdő Magyarország egyik legjelentősebb gyógyfürdőjévé fejlődött. A felbecsülhetetlen értékű gyógyvíz, a látnivalókban gazdag környezet, a gondozott településkép és a magas színvonalú szolgáltatások gondoskodnak arról, hogy vendégeink nyugodt körülmények között gyógyuljanak és pihenjenek nálunk.

A Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum 

14 hektáros, árnyas fákkal borított parkban fekvő fürdőkomplexum 34 medencével, több mint ötezer négyzetméter vízfelülettel, gyógy-, strand- és élményfürdővel, modern szaunavilággal és wellness centrummal, elismert gyógyászati részleggel segítik az Ön gyógyulását.

Ám nem csak akkor várjuk Önt, ha gyógyulni vágyik. Látogasson el hozzánk akkor is, ha kikapcsolódni, felfrissülni, feltöltődni szeretne. 

A Répcementi tanösvény 

a város egyik színfoltja a varázslatos Répce vidék élővilágát mutatja be. A sétány a kanyargós Répcét szimbolizálja és a tervezők a terület kialakításakor a figyelembe vették a Répce-vidék egyenetlenségét is. A tanulást és a megismerést 6 db interaktív tábla segíti, amelyekről játékos formában szerezhetünk érdekes információkat. A leírások mögött egy több száz négyzetméter felületű zöld területen az egyes tájegységekhez kapcsolódó jellegzetes növények – fák, virágok és bokrok kerültek beültetésre.
2019-ben két további táblával bővült a tanösvény, amelyeket a közeli Koczán ház udvarán helyeztek el. Az egyik a települések környezetét mutatja be, a másik pedig a szántóföldek és fasorok élővilágát.

Napsugár játszópar

A gyermekes családoknak kínál szórakozást, kikapcsolódást a Napsugár játszópark, mely új lehetőségként nyitotta meg kapuit Bükön a játék, a kaland, a sport forrásaként.
Szolgáltatások: – Játszóház (1700 m2), – Bowling és Kávézó, – Fitness terem, – szabadban lévő szórakozási lehetőségek.

Kristály Torony Kalandpark

A Kristály Torony Kalandpark Magyarországon egyedülálló 3 szintes gigász, látványos elemekkel vár minden bátor jelentkezőt, akiknek az adrenalin a lételeme. 

Szakítva a hagyományokkal a torony felfelé terebélyesedik egészen 17 méter magasságig a tériszonyosok nagy örömére. A torony nem csak magasságával büszkélkedhet, hisz egy időben 120 fő is kalandozhat rajta. A nem mindennapi kikapcsolódás óriás hintával és 200 méteres Flying Fox csúszással lett megbolondítva, melyen bátran sikoltozhatnak baráti társaságok és családok egyaránt.

Kneipp®park és Organikus Pont

Testi és lelki felfrissülést kínál a vendégek számára a városban kialakított Kneipp®park, ill. a parkban kialakított különleges pihenő hely az Organikus Pont. A Kneipp® és Nordic Walking Park különleges pihenőhelye Nagy Csaba, büki képzőművész által megálmodott Organikus Pont. A fémvázból készített műalkotás az alkotó elképzelése szerint a természettel, a vízzel és a környezettel harmonizál. A különleges alkotással nem csak a harmonizációt kívánta megmutatni a művész, hanem a környékünkön pár évtizeddel ezelőtt még oly nagy becsben tartott kosárfonást is.

A park különlegessége az 510 méter hosszúságú Kneipp® száraztaposó pálya, amelynek alapját különböző méretű kavicsok, kövek, zúzalék, fenyőkéreg, toboz, faapríték, homok alkotják.
A mezítlábas séta minden korosztály számára természetes felfrissülést kínál, emellett szabadtéri jógapark és a gyerekekre gondolva egy természetes bokorlabirintus fokozza a feltöltődés élményét. A parkban különféle gyógy- és fűszernövényekkel is megismerkedhetünk és kellemes kikapcsolódást jelent egy kis ejtőzés a friss levegőn, madárdalos környezetben, az árnyas fák tövébe.

Szent Kelemen Plébánia

A büki római katolikus templom értékei javarészt az 1970-es években végzett restaurálási és régészeti feltáró munkálatok révén váltak ismertté. A kutatások alapján a ma látható épület alapjai a késő román korban épültek, ám vaskos falai egy feltehetően 12-13. századi kisebb templom maradványait is magukba rejtik. A századok során végzett átépítések következtében, sajnálatos módon számos középkori részlete semmisült meg, így a korai templom alaprajza sem rekonstruálható.


Bük környéke

Boldogasszony kápolna bemutatása

Csepreg délnyugati részén, a Szombathelyről érkező út jobb oldalán, szemben a temetővel ível az a kavicsos út, amely kivezet a Boldogasszonyról elnevezett kápolnához. A név a középkortól él, a közbeszéd ma már nemcsak a kegyhelyet, hanem az egész határrészt, az ott folydogáló Boldogasszony-patakot, és annak vizét összegyűjtő víztározó tavat is ezzel a névvel jelölte meg.

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont bemutatása

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által létrehozott és üzemeltetett, 540 négyzetméteres bemutatótérrel rendelkező látogatóközpontban a vidékre jellemző, a Kárpát-medence és az Alpok találkozásánál kialakult különleges élővilágot ismerhetjük meg.
A magyar mellett angol és német nyelven is élvezhető állandó tárlaton túl egész évben időszakos kiállítások és előadások várják az érdeklődőket.
A látogatóközpont körül élményösvény fut, ahol például óriáskirakó és gólyalabirintus segítségével, játékos formában kerülhetünk közelebb a minket körülvevő természethez.
A szomszédos Alpannonia szabadidőpark izgalmas játszótérrel és szabadtéri tűzrakó helyekkel várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kőszeg

Jurisics téren áll a Városháza, mely az ország legrégibb, ma is városházaként funkcionáló épülete. 

A város legrégibb épülete a Jurisics gyermekeinek sírját is őrző Szent Jakab templom 1246-ban épült. 

A Fő téren pedig a gyönyörű Jézus Szíve-templomot csodálhatjuk meg előtte Szentháromság-szoborral.

A kőszegi vár Jurisics Miklós várkapitányról kapta a nevét, akinek vezetésével a Bécs ellen induló török sereg 19 támadását verték itt vissza. A monda szerint a török sereg utolsó egységei 11 órakor hagyták el a várost. Ennek emlékére szólnak itt a harangok napjainkban is ugyanezen időpontban. Szintén ennek a dicső tettnek állít emléket a Hősök tornya, mely a város jelképe lett.

Kőszeg kedvelt kirándulóhely. Számos jelzett túraútvonalon könnyen megközelíthető pl.: Írottkő-kilátó, Öregtorony vagy a Hétvezér-forrás.

Chernel-kert bemutatása

A látogatóközponttól mindössze 100 méterre található piciny arborétum Kőszeg város helyi jelentőségű védett természeti területeinek legékesebbje. Névadója Chernel István, kőszegi születésű és Európa-hírű természettudós, aki 1896-ban maga kezdett hozzá az akkoriban még gyümölcsösök, szőlők ölelte kert kialakításához. Ültetéseiből napjainkra is fennmaradt néhány, ezek közül a két legjelentősebb érték egy kínai vörösfenyő és egy kaukázusi jegenyefenyő. A kertben jelenleg több mint háromszáz növényfaj tekinthető meg.


A kertben madárvédelmi mentőközpont üzemel.